SURI*STARS
Supporting the foundation of the Surinam schools...

     

  Over Suriname  
 

Het binnenland van Suriname

Het eerste dorp waar de spullen van SURI*STARS heen zullen gaan is Nieuw Aurora, dit ligt naast Gunsi en Tjalikondre. Deze dorpen liggen in het gebied Boven Suriname, midden in het oerwoud en worden bewoond door de marrons, dit zijn afstammelingen van de Afrikaanse slaven. De marrons in dit gebied noemen zich Saramaccaners.

De dorpen liggen aan de rivier, er is geen elektriciteit en stromend water en de mensen leven in houten hutten met bladerdaken.
Je hebt er geen straten maar kleine paadjes van platgestampte aarde die tussen de huizen en palmen kronkelen. (zie foto’s).
Het leven speelt zich af aan de oever van de rivier, de vrouwen doen er de was, schrobbend op de stenen, ze wassen zichzelf en doen de afwas. Ze zijn gekleed in panji’s (omslagdoeken).
De mannen zijn overdag aan het jagen in het oerwoud of aan het vissen in de rivier of de kreekjes. De vrouwen doen het huishoudelijke werk of gaan naar hun kostgrondje (stuk open gekapt bos waar ze knollen, bananen en cassave verbouwen).

Onderling wordt alleen maar Saramaccaans gesproken (taal uit de slaventijd), maar op school is Nederlands de verplichte taal. Leerkrachten kunnen de problemen die hieruit voortvloeien niet hanteren omdat ze simpelweg de goede middelen niet hebben. Dit uit zich bijvoorbeeld in situaties waarin kinderen soms wel vijf keer blijven zitten.


Suriname

Het is een land met een zeer kleurrijke bevolking. Verschillende bevolkingsgroepen leven met elkaar samen en dit komt tot uiting in het straatbeeld: Javanen, Hindoestanen, Creolen, Chinezen, Indianen, Joden, Libanezen en blanken.

Suriname bestaat voor het grootste gedeelte uit oerwoud, in de bovenste kuststrook wonen de meeste mensen. Een zeer klein gedeelte van de bevolking van Suriname woont in de binnenlanden.

De officiële landstaal is het Nederlands.

 
     

Submenu:
Wat is Stichting SURI*STARS?
Wie zijn wij?
Het bestuur
Ons Comité van aanbevelingen
Over Suriname

   Website hosted by Vortex Internet Services - Design by DigiSimon.nl